Mesto rozbehlo projekt výsadby a obnovy zelene na verejných plochách

15.11.2011 Prešov

Prešov 15. novembra (TASR) - Prešovská radnica začala s realizáciou projektu zameraného na výsadbu drevín a obnovu zelene v meste. Hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že práce sa začali výsadbou takmer 200 stromov na sídlisku Sekčov, na ploche vznikajúceho parku Keratsini.
\"Na prelome mesiacov november a december by sa mala realizovať aj výsadba zelene v rámci navrhnutej obnovy verejnej plochy okolo fontány pri nákupnom stredisku Centrál na sídlisku II,\" uviedol hlavný architekt mesta Prešov Vladimír Ligus.
Dodal, že v najbližších dňoch bude vysadený aj náhradný červenolistý strom pri Konkatedrále sv. Mikuláša na Hlavnej ulici, aby sa obnovil typický pohľad na túto historickú časť centra mesta.
Niekoľko desaťročí zdobila námestie vyšľachtená odroda stromu so zvláštnym názvom i vzhľadom. Červenolistá slivka višňoplodá však mala hubovitými chorobami značne poškodený a oslabený kmeň. Ten počas letnej búrky v júli tohto roka nevydržal nápor siného vetra a zlomil sa.
Podľa Ligusa sa práce realizujú v týchto dňoch, keďže tohtoročný mimoriadne suchý koniec leta a začiatok jesene vytvoril pre výsadbu zelene v skoršom období nevhodné podmienky. Súčasné práce by mohol prerušiť len predčasný príchod silnejúcich mrazov alebo súvislej snehovej prikrývky.
Súčasťou rozbiehajúceho sa projektu má byť aj obnova výsadby uličných alejí v uliciach na Táborisku a v oblasti medzi Kollárovou ulicou a Sídliskom II. Tieto práce však budú prebiehať až na jar. Podľa slov hlavného architekta im totiž musí predchádzať odstránenie chorých a prestarnutých pôvodných stromov, čo sa bude robiť v zimných mesiacoch, v období vegetačného pokoja.
Hovorkyňa mesta spresnila, že financie na tento zámer budú použité z kapitoly odboru hlavného architekta, konkrétne z učelových prostriedkov na náhradnú výsadbu stromov, a to vo výške 150.000 eur.
 

Vyberte región

mark